tiistai 10. joulukuuta 2013

9. Jouluvinkki - Ruokakokeilua; Päärynä-Pekaaninpähkinä piirakka

Niinkuin muutkin vuoden ajat, myös joulu, on kivaa aikaa kokeilla tehdä itse juttuja, tietämättä mitä lopputuloksesta tulee.

Tänään lähdin kokeilemaan joulureseptiä ihan yht'äkkiä päähän pälkähtäneestä ideasta. Mun haaveeni on joskus julkaista oma ruoka-aiheinen kirja ja ehkä siihen unelmaan kaipaan juuri tällaisia inspiraatioita, joista kehittelen täysin oman reseptin.

Tänään valmistin Päärynä-Pekaaninpähkinä piirakkaa mascarpone-creme fraiche vaahdolla.


Tässä ois tämmönen raakile- resepti, joka ehkä kaipaa vielä hieman hienosäätöä:

Tarvitset:

* Valmiin makean piirakkapohjan tai murotaikinan
(voit myös valmistaa pohjan itse murotaikinan tai voitaikinan reseptillä)
* 5 -6 päärynää
* n. 2dl punaviiniä
* n.1,5 dl (1dl + ruokalusikallinen) kookossokeria (tai tavallista)
* kourallisen pekaaninpähkinöitä
* 1prk (2dl) creme fraichea
* 1 prk (250g) mascarpone-juustoa
* 1/3 vaniliatankoa

* Joulumausteita:
- kanelia
- inkivääriä
-kardemummaa
- muskottia
- jauhettua neilikkaa
- hienonnettua timjamia

Pohja:
Minä tykkään käyttää valmiita piirakkapohjia ajan säästämiseksi ja valmiit pakastepohjat ovat mielestäni todella hyviä. Voit toki valmistaa mielesi mukaan piirakkaan oman muro- tai voitaikinan.

Vaivaa valmiin taikinan sekaan ruokalusikallinen kookossokeria. Kookossokerissa on makea karamellimainen maku, joka on melko samanlainen kuin raakaruokosokerissa. Kookossokeri sopii myös diabeetikoille ja tavalliseen sokeriin verrattuna siinä on paljon enemmän mineraaleja ja vitamiineja.
Kookossokeri ei maistu kookokselta.
Kookossokeri antaa pohjalle täyteläisemmän ja jouluisen maun.

Vaivaamisen jälkeen painele taikina piirakkavuokaan ja paista yksinään 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Se saa kuitenkin jäädä keskeltä hieman pehmeäksi. Pohjan päälle kannattaa laittaa hetkeksi jokin paino, esim. uunin kestävä kattila tai vuoka, ettei pohja kohoa liikaa.

Täyte:
Pohjan ollessa uunissa, valmista päärynä seos. Kuori ja paloittele päärynät. Laita kattila liedelle,
keskilämmölle ja kaada kattilaan
1 dl kookossokeria ja sulata se kokoajan
 sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, kaada
sekaan tilkka kuumaa vettä ja sekoita
koko ajan. Lisää seokseen pikkuhiljaa viini.
Lisää päärynät.
Mausta seos joulumausteilla ja kiehauta hetki kunnes päärynät ovat hieman pehmenneet.
Siivilöi päärynät liemestä ja kaada kuuman piirakka pohjan päälle. Säästä viiniliemi ja lusikoi sitä vielä mausteeksi piirakan päälle. Paloittele kourallinen
pekaaninpähkinöitä ja ripottele pähkinä
murut piirakan päälle. Anna kuuman
piirakan vetäytyä hetki ja valmista vaahto.

Vaahto:

Sekoita creme fraiche (2dl) ja 2/3 mascarpone juustosta yhteen. Halkaise vaniljatangon pätkä ja kaavi siemenet. Mausta seos vanilijan siemenillä ja tomusokerilla.

Mikäli tarjoilet piirakan heti (ja luulet, että se tekaa kauppansa saman tien) saat piirakasta todella kauniin jos levität vaahdon kauttaaltaan piirakan päälle ja koristelet pinnan viiniliemellä ja joulumausteilla. Piirakka kuitenkin säilyy pidempään, jos tarjoilet vaahdon erikseen... ehkä.

Inspiroidu, kokeile, herkuttele!


































2 kommenttia:

  1. nätti tyttö voisi laittaa bloginsa blogilistalle niin olis kivempi seurailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pitää laittaa jossain vaiheessa. Et ole ainoa joka pyytää. Viä en oo tohtinu kun ei ole kauheen säännöllistä tämä kirjoittelu.. muuutta.. ehkä se sinne kohta ilmestyy;)

      Poista