Vietimme työkavereiden kesken pikkujouluja edellisenä päivänä ja koska pikkujoulubudjetti oli melkoisen pieni, päätin järjestää ravintolaillallisen itse.
Järjestelin olohuoneeseemme kaksi ruokapöytää tuoleineen ja suunnittelin modernin joulumenun suosikkiresepteistäni.
Jouluun kuuluu selkeästi juurekset ja possu ihania joulumausteita unohtamatta.
Moderni Joulumenu:
Alkuruoka
Punajuurikeitto ja Créme fraîche
Pääruoka
Pulled pork eli pitkään kypsytetty possu
ja uunijuurekset
Jälkiruoka
Joulumaustettu Créme Brûlée
Reseptit:
(kattilallinen, n. 8 annosta)
Tarvitset:
* 750g punajuuria
* 1 ison sipulin ta 2 pientä
(tähän käy punasipuli tai tavallinen)
* n. 10 dl vettä
* 2 kasvisliemikuutiota/ 2rkl kasvisfondia/ tai veden tilalta kasvislientä
* 1tl pippurisekoitusta
* 2 rkl sitruunamehua
* 2dl ruokakermaa tai vastaavaa kasvisvalmistetta
* 2rkl hunajaa
* suolaa
* purkki creme fraichea
* tuoretta persiljaa
Kuori ja paloittele punajuuret (tämä kannattaa tehdä kumihanskat kädessä, ettei puna jää käsiin).
Kuori ja paloittele sipuli ja pistä palat kiehuvaan veteen. Lisää kasvisliemivalmiste, pippurisekoitus ja sitruunamehu. Keitä n. 40 min tai kunnes punajuuret ovat kypsiä.
Lisää ruokakerma ja hunaja. Mausta suolalla.
Soseuta keitto heti sauvasekottimella (tai monitoimikoneessa).
Tarjoile creme fraiche nokareen ja hienonnetun persiljan kera.
Pulled pork ja uunijuurekset
(n. 8 annosta)
Tarvitset:
* n. 2 kilon palan porsaan kasleria
* 1/2 kiloa (10 kpl) kiinteää ruokaperunaa
* 1/2 kiloa (6 kpl) batatteja
* n. 4-6 kpl porkkanoita
(Näistä on tarkoitus saada kaksi pellillistä.
Halutessasi voit myös lisätä sekaan sipulia ja puolikkaita tomaatteja)
*Mausteet (esim.):
- suola
- pippuri
- rosmariini
- hunaja
- paprikamauste
Laita possu uuniin mahdollisimman aikaisin. Mielellään 7 tuntia ennen tarjoilua.
Hiero paljon kuivia mausteita possun pintaan (esim.): suola, pippuri, paprikamauste, yrtit, hunaja.
Paista 110 asteessa n. 7 tuntia.
Tämän jälkeen saat possun revittyä kahdella haarukalla mureaksi palaksi. Tarjoa heti.
Juurekset voi valmistaa hieman ennen tarjoilua. Leikkaa juurekset suunnilleen samankokoisiksi lohkoiksi kahdelle pellille. Mausta runsain maustein (esim.) suola, pippuri, timjami, rosmariini, hunaja.
Paista reilussa 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Joulumaustettu Creme Brulee
( 6 annosta)
Tarvitset:
* puolikas vaniljatanko
* 1prk (3,3dl) kuohukermaa tai vastaavaa kasvisvalmistetta
(esim. sunnuntai vispi - kauravalmiste)
* 1dl maitoa (kevyt tai rasvaton)
* 4 keltuaista
* 1/2 dl sokeria
Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsen hamarapuolella. Laita siemenet, tanko ja kerma sekä maito kattilaan (teflon). Kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen.
Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri. Vatkaa kevyesti. Kaada kuuma kermaseos ohuena nauhana keltuaisseoksen päälle kevyesti koko ajan vatkaten. Poista vaniljatanko tai kaada seos siivilän läpi annosvuokiin.
Nosta annosvuoat syvälle uunipelille ja työnnä uuniin, jätä luukku auki. Kaada kannusta vettä pellille niin paljon, että se ylettää vuokien puoleen väliin. Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä jääkaapissa 2-3 tuntia (anna jäähtyä hetki pöydällä, älä laita suoraan jääkaappiin).
Ripottele pinnalle ruokokidesokeria (tai tavallista hienoasokeria) ja polta pinta kaasupolttimella rapeaksi.
Vinkki: Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, brulee on loistavaa ilman sokeripintaakin, mutta voit valmistaa rapean sokeripinnan seuraavasti:
Sulata 1dl tavallista sokeria kattilassa keskilämmöllä. Annan sokerin sulaa juoksevaksi ja saada hieman väriä. Kaada sula sokeri pellille leivinpaperin päälle ja levitä esim. teräslastalla ohueksi levyksi. Anna jäähtyä ja kovettua. Murustele kovettunut sokeri ja levitä bruleiden päälle ennen tarjoilua.
Eikai siinä muutaku että NAUTI!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti